Rdečica obraza

Rdečica

Rdečica obraza je pogosto kronično obolenje. Najpogosteje se pojavi pri svetlopoltih ljudeh med 30. in 60. letom, pogostejša je pri ženskah, kadar se pojavi pri moških pa je potek bolezni hujši.

Rozacea se začne s ponavljajočim zardevanjem osrednjega dela obraza katerega lahko sprožijo številni dejavniki. Te dejavniki so rdečica v obliki žarjenja in oblivanja, ta vrsta rdečice je prisotna kot posledica jemanja nekaterih zdravil in prehranskih dopolnil, zvišane telesne temperature, alkohola, nekaterih začimb ter menopavze. Ostale oblike rdečice so zardevanje, sončna opeklina, alergijska reakcija, poškodba, infekcija, vnetje ter intenzivna telesna aktivnost. Ne glede na krivca je kronična rdečica vnetje, ki povzroči, da se drobne krvne žile razširijo in pritisnejo na kožo, sčasoma lahko kapilare ostanejo razširjene in sprožijo trajno rdečico. Ko postane rdečina trajna se pojavijo razširjene kapilare – rosacea erythematosa (1. stopnja rdečice), osebe lahko čutijo zbadanje ali pekoč občutek v prizadeti koži. Ko bolezen napreduje se pojavijo papule in pustule, lahko tudi edem – rosacea papulopustulosa (2. stopnja). Redko se lahko razvijejo obsežni nodusi in plaki na obrazu – rosacea conglobata (3. stopnja). Hipertrofija veziva in hiperplazija lojnic je vzrok za nastanek gomoljastih sprememb, ki se največkrat pojavijo na nosu, takšni obliki bolezni pravimo rinofima (4. stopnja).

Ljudje z rdečico imajo na obrazu pogosto prisotne teleangiektazije, to so razširjene kapilare, ki prosevajo skozi kožo. Pogosteje so prisotne na delih kože, ki je tanjša, zato so bolj vidne. Do nastanka teleangiektazij lahko pride zaradi pogostega sončenja, uporabe kontracpcijskih tablet, pri težavah z alkoholom, v nosečnosti, pojavijo se lahko zaradi nekaterih bolezni kot so rozacea in skleroderma ter kot posledica topikalnega nanosa kortikosteroidov. Preventivna kozmetična nega rozacee zasega izogibanje soncu in zaščito pred UV sevanjem, krepitev bariernih lastnosti kože (ustrezno čiščenje kože, vlažilni izdelki), protivnetna nega, izogibanje določenim kozmetičnim izdelkom, ki vsebujejo: alkohol, hamamelis, dišave, mentol in meta, evkaliptus, adstringente, luščila, itd. Priporočljivo je, da nove izdelke pred uporabo preizkusite na manjšem področju kože, ter zmanjšate število različnih kozmetičnih proizvodov.

Sestavine v izdelkih za nego rdečice morajo imeti protivnetno oz. pomirjevalno delovanje, vlažilno ter antioksidativno delovanje. Takšne sestavine so npr.:
– Ovsena kaša, ki vlaži in manjša vnetje.
– Niacinamid, ki ima protivnetne lastnosti.
– Vitamin C ima antioksidativne lastnosti in zmanjša rdečico.
– Soja, ki vlaži in zmanjšuje rdečico.
– Ekstrakt sladkega korena ima protivnetne in antiiritativne lastnosti.
– Aloe vera ima protivnetno delovanje, hkrati pomirja in celi.
– Kamilica ima protivnetni in pomirjevalni učinek.
– Kurkuma, beli vratič, ekstrakti gob (npr. šitake) in razne vrste čajev (beli, zeleni, črni), ki imajo protivnetne in antioksidativne lastnosti.

Ustrezna nega kože je glavna strategija za izboljšanje sekundarnih kožnih sprememb, kot so izsušenost povrhnjice, transepidermalna izguba vode, srbečica in pekoč občutek. Nega kože mora vključevati nežna čistilna sredstva za obraz in vlažilno kremo ali izdelek, ki bo pospešil obnovo bariere, kar zmanjša draženje kože in dodatno vpliva na izboljšanje stanja kože. Iz nege je potrebno odstraniti vse izdelke, ki vsebujejo katerekoli sestavine, ki bi potencialno dražile kožo. Priporočajo se kakovostni kozmetični izdelki z zelenimi odtenki, ki pomagajo pri prekrivanju eritema in s tem izboljšajo kakovost bolnikovega življenja, saj mu pomagajo pri zvišanju samopodobe in zmanjšujejo sramovanje pred nepravilnostmi. Če je koža videti premastna se svetuje uporaba izdelkov/robčkov, ki enostavno in učinkovito vpijajo maščobo. Kozmetični izdelki za nego kože z rozaceo morajo vključevati zaščitni faktor pred UV sevanjem, saj je le ta pogosto povzročitelj poslabšanja bolezenskega stanja. Treba je paziti, da izdelki z sončno zaščito ne povzročajo draženja kože, torej se poslužujemo izdelkov, ki so preverjeno primerni za občutljivo kožo. Zaželena je uporaba izdelkov, ki ščitijo kislo mastni plašč, saj s tem pripomorejo k normalnemu delovanju kože. Zelo pomembno je ohranjanje ustrezne vlažnosti, torej pogosto nanašanje primernih vlažilnih sredstev, saj se v obratnem primeru pojavi večja občutljivost in slabša klinična slika. Ustrezna vlažnost kože vpliva na pravilno delovanje barierne funkcije, kar je zelo pomembno za hitrejšo regeneracijo površine kože. Če je kožna bariera poškodovana se poviša transepidermalna izguba vode in s tem zmanjša tudi vlažnost. Zelo koristna je uporaba izdelkov, ki odstranjujejo odmrle celice kože na površini in pomgajo pri obnovi. Priporoča se uporaba blagih encimskih pilingov, ki ne dražijo kože. Za nego rozacee je pomembno, da so emulzije na vodni osnovi, torej o/v emulzije, saj le te niso premastne, ne mašijo por in ne povzročajo poslabšanja papul in pustul. Torej za nego kože z rozaceo je zelo pomembno, da ne vključuje izdelkov, ki so narejeni na osnovi olj, ki bi lahko povzročile poslabšanje stanja kože. Pomembno je, da so izdelki blagi, brez agresivnih kozmetično učinkovitih snovi, ki bi lahko povzročile draženje. Najpomembnejše je, da koža po nanosu izdelka ostaja navlažena dolgo časa.

NASVETI ZA NEGO KOŽE Z ROZACEO:

1. Uporabljajte nežna čistilna sredstva, ki ne izsušujejo kože. Ne uporabljajte trdih mil ali drugih preagresivnih čistilnih izdelkov.

2. Podnevi uporabljajte kremo z zaščitnim faktorjem 15 ali več, ki kot aktivno sestavino vsebujejo titanijev dioksid in/ali cinkov oksid, vključno s sestavinami, ki kožo pomirjajo, antioksidanti in sestavinami, ki kožo obnavljajo.

3. Če uporabljate tekoči puder ali puder v prahu z zaščitnim faktorjem, naj le ta kot aktivno sestavino vsebuje:titanijev dioksid in/ali cinkov oksid, saj sta omenjena mineralna filtra še posebej primerna za občutljivo kožo.

4. Če imate mastno ali mešano kožo, zvečer uporabite lahek losjon, gel ali serum, bogat z močnimi antioksidanti in sestavinami, ki obnavljajo kožo. Tudi serum z retinolom je dobra izbira, saj novejše raziskave kažejo, da retinol pomaga zmanjševati vnetja, ki se pojavljajo tudi pri rozacei.

5. Če imate normalno do suho kožo, zvečer uporabite bogatejši losjon ali kremo bogato z močnimi antioksidanti in sestavinami, ki obnavljajo in vlažijo kožo. Lahko vsebuje retinol.

6. Enkrat ali dvakrat dnevno uporabite salicilno kislino (BHA). BHA poleg tega, da deluje na površini kože, kjer nežno lušči in odstranjuje odmrle celice, tudi zmanjšuje rdečico in zmanjšuje izsušenost kože.

7. Priporoča se občasna uporaba nežnega encimskega pilinga, izogibajte se mehanskemu pilingu ali kislinskemu, saj sta za občutljivo kožo preagresivna.

Cetaphil izdelke za nego kože z rozaceo poišči na strani Nega kože – Rdečica.

To spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje brskanja. Z brskanjem po tej spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.