Kolagen

Kolagen

Prav vsi sanjamo o tem, da bi imeli mladostno kožo, goste lase, lepe nohte, zdrave sklepe in super presnovo…

Dopolnila ki nam dajejo mladosten videz, nas napolnijo z življenjsko energijo, poskrbijo za super počutje in so v tesni povezavi z beljakovino, ki se imenuje kolagen.

Kolagen je glavni protein v ekstracekularnem matriksu vezivnih tkiv in je najbolj zastopan protein v človeškem telesu. Daje trdnost, oporo in hkrati prožnost tkivom.  V človeškem telesu predstavlja kar 30 odstotkov vseh beljakovin prisotnih v telesu. Po 20.letu se proces nastajanja kolagena v telesu upočasni, po 35. letu pa drastično upade.

Kolagen je zaslužen za močne kosti, saj so ene od njihovih glavnih gradnikov prav organske beljakovine, znane kot kolagen. Pomanjkanje kolagena se tako kaže v manj prožnih kosteh, prav tako poskrbi za pravilno delovanje mišic med gibanjem. Kolagen je tudi glavna sestavina vseh telesnih vezi in hrustanca. Pomanjkanje kolagena povzroči obrabo hrustančnega tkiva. Še ena od pomembnih funkcij kolagena pa je celjenje ran, saj prispeva k obnovi in celjenju poškodovane kože. Nenazadnje je kolagen odgovoren za lepo kožo, saj predstavlja kar 70 odstotkov beljakovin , ki jo predstavljajo. Je odlično kozmetično sredstvo, ki hrani kožo od znotraj ter tako ohranja mladostni videz, pomaga upočasniti staranje in nastajanje gub, pomaga pri suhi in hrapavi koži in ji vrača vlago, elastičnost in prožnost. Pomembno vlogo ima tudi pri nohtih, saj pospešuje njihovo rast, med tem ko lasem pa izboljša lesk, čvrstost in njihovo strukturo. Pomanjkanje kolagena se kaže v obliki manj prožne kože, pojavijo se gube, celulit in suha koža brez leska, nohti postanejo lomljivi, lasje pa krhki brez leska.

Nastajanje kolagena v telesu pa lahko spodbudimo tudi z vnosom prehranskega dopolnila, ki vsebuje kolagen, in tako nadomestimo njegov primanjkljaj, ki nastane z leti. Med drugim so primerna tudi za otroke in najstnike v obdobju hitre rasti, za izboljšanje videza kože, za športnike in vse z dejavnim življenjskim slogom, pri okrevanju po poškodbah, preventivno pa za preprečevanje osteoporoze in zlomov. Kolagen je primeren za vse po 20. letu, še posebej ženske, ki želijo ohraniti lepo in mladostno kožo ter čvrste nohte in lase.

Na trgu imamo več vrst kolagena, če pa želite korak naprej obstaja kolagen ki je dostopen v prav posebni obliki zaradi katere se v primerjavi s tistim iz hrane absorbira kar trikrat bolje. Gre za tako imenovan hidroliziran kolagen= bioaktivni protein, ki ga vsebujejo izključno kakovostna prehranska dopolnila.

Posebno vlogo pri dopolnilih s kolagenom pa ima tudi C vitamin. Vitamin C ni sestavina, ki bo v kožo neposredno dostavila več kolagena, ampak bo vitamin C spodbudil in podprl proizvodnjo kolagena, da bo telo na podlagi vaše edinstvene kemije kože lahko proizvedlo toliko kolagena, kot je le to mogoče.  Kolagen in C vitamin sta zelo dober par, pa veste zakaj? Vitamin C ima antioksidativne lastnosti, zato lahko prepreči oksidativno poškodbo kože. Ne pozabite, da je oksidativna poškodba kože povezana z zmanjševanjem in poškodbami kolagenskih zalog na celični ravni in običajno nastane tudi kot posledica izpostavljanju sončnim žarkom.

Vitamin C lahko dermis kože zaščiti pred to oksidativno škodo, kar pomeni, da zmanjša razgradnjo kolagena.

 

 

 

To spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje brskanja. Z brskanjem po tej spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.